Skip to main content

WORLD CUP... WORLD CUP?? EH BUKAN, WRITE CUP!

kredit : Aksara Keraian Facebook 

Mulai esok, pihak AKSARA KERAIAN akan mempersembahkan cerpen-cerpen daripada penulis-penulis Aksara Keraian sendiri. Di mana setiap penulis telah diminta untuk menghasilkan cerpen yang bukan 'makanan' mereka.

Kalian akan melihat penulis yang sebelum ini lebih kepada tema cinta diminta untuk menulis dengan tema thriller. yang selau menghidangkan kita dengan kisah-kisah aksi/thriller/seram pula akan dikerah tenaga untuk menghasilkan cerpen berbentuk cinta dan keagamaan.

Bagi MN, MN akan menulis kisah kanak-kanak berdasarkan dongeng rakyat. Jujur, MN pernah terfikir mahu tarik diri. Masakan tidak, menulis cerita kanak-kanak bukannya mudah ditambahkan pula perlu ada unsur dongeng. Cerpen kanak-kanak tentulah sasarannya untuk bacaan kanak-kanak( walaupun yang akan membaca di laman Aksara itu bukan kanak-kanak ye... hehehe). Jadi, disebalik dongeng yang mahu dijadikan ramuan cerita, cerpennya perlu ada nilai-nilai yang perlu dipelajari bila cerpen itu dipersembahkan. Aduh, buntu jadinya. Habis semua dongeng MN selak dan baca. Si Kelembailah, Puteri santubong, batu belah batu bertangkuplah, Cinderella, Snow White, Beauty & The Beast dan macam-macam kisah dongeng dari serata dunia (dunia ke?). Sampai sanggup bertapa di MPH kerana hal ini. tapi sampai saat ini, langsung tak ada idea.

Okeylah,


JADUAL SETIAP KARYA DISIARKAN
(Klik untuk mengetahui genre dan tema setiap penulis aksara)


WC ini adalah Write Cup ala-ala world cup. Ada pusingannya. Ada hadiah. Ada Juri tapi tak dapat dipastikan siapakah mereka-mereka itu. =]


kepada kalian semua, selamat membaca dan  berikan komen-komen kepada setiap hasil penulisan penulis Aksara Keraian supaya kami dapat memperbaiki penulisan-penulisan kami.

Kepada Penulis-penulis Aksara Keraian, selamat maju jaya. Tak kiralah siapa yang menang dipenghujung nanti, asalkan kita sudah berjaya untuk menyahut cabaran ini. Mungkin di sini, kita akan belajar bagaimana untuk menjadi penulis yang benar-benar penulis walaupun sekadar di dunia maya ini.( ya, MN memang pandai bab menasihat orang tetapi diri sendiri.. hancussss...)


Comments

Popular posts from this blog

SODA BIKARBONAT + SABUN CUCI PINGGAN LAWAN PERIUK BELANGA

gambo dari blog ni <<,>>> Untuk hilangkan kesan hangit, melekat dan sewaktu dengannya anda hanya perlukan :_ dan tak kisahlah jenama apa... cecair ke tak, pun boleh guna Cara-caranya. 1. Masukkan sesudu besar soda bikarbonat, sabun pencuci pinggan dan air ke dalam periuk. 2. Lepas tu letak periuk belanga tu atas api bagi mendidih dan lepas tu tutup. Buang air panas tu & cepat-cepatlah tonyok dengan span basuh pinggan ataupun senduk nasi yang plastik tu. 3. Hasilnya... periuk anda yang ada kesan kerak nasi, sambal hangus yang degil nak hilang tu sekarang ni kembali lawa...  Aku dah cuba sebab hari tu buat sup guna rice cooker lepas tu letak telur. Lupa pulak kuah supnya sikit, jadinya telur terus mendap ke bawah melekat kat periuk nasi tu. Rendam dua tiga hari tak hilang, rendam dengan air panas pun sama degil. Akhirnya ternampak cara-cara camne nak buat kat facebook. Balik kerja terus buat dan memang berhasil betul aku ikut cara tu! Sel

Resepi : Nasi Kanji / Bubur Nasi utara

Setiap kali bulan puasa, makanan yang paling suka adalah Nasi Kanji atau Bubur Nasi. Memang tak kisah kalau hari-hari sepanjang bulan Ramadan makan benda alah ni. Bila duduk sendiri, teringin nak makan Nasi Kanji kenalah buat sendiri. Minggu pertama puasa tu,  balik kampung dah dapat berbuka dengan Nasi Kanji. Sampaikan sahurpun makan benda yang sama. Satu lagi makanan yang best sehingga boleh tambah 2 pinggan nasi adalah lauk ikan masin goreng bersama bawang + cili! Yummy!! Nasi Kanji versi terlebih pekat. Jadi, nak kongsi jugalah resepi ni. Kot-kot ada yang tersesat cari resepi ringkas Nasi Kanji ni..  ^_^ Bahan-bahan :- Beras Santan  Garam Halba  udang kering Bawang Udang Geragau Lobak Masin - kena rendam dalam sejam dua, bagi hilang sikit masin dia Cara-Cara:- 1. Basuh beras bersama halba dan udang kering. Tanak nasi tu macam nak masak bubur. 2. Potong bawang nipis-nipis dan goreng bersama udang geragau. Bila sudah garing, angkat.

POSTCROSSING: Mari Bertukar Poskad!

Projek ini bertujuan membolehkan orang ramai menerima poskad dari seluruh dunia, secara percuma. Hampir percuma, sebenarnya (pendaftaran adalah percuma, dan anda hanya perlu menghabiskan beberapa ringgit untuk membeli poskad dan setem). Secara umumnya: jika anda menghantar sekeping poskad, anda akan menerima balik sekeping poskad daripada seorang Postcrosser dari sesebuah negara yang dipilih secara rawak. copypastedaripostcrossingwebsite^_^ Aku memang suka benda-benda seperti ni. Dapat poskad dari macam-macam negara secara rawak! Memang teruja sungguhlah. Kalaupun bukan poskadnya menunjukkan 'sesuatu' berkenaan negara si penghantar (sebab kebanyakan yang aku tengok mereka ni buat poskad sendiri) tapi perasaan dapat poskad dari seluruh negara itu lagi best.  Aku pun dah jadi ahli. Dah mula ber-postcrossing. haha. Siap buat sendiri lagi. Satu dah sampai kat Jerman. Lagi empat belum sampai rasanya sebab penerima belum 'register' kad dekat website.