Skip to main content

Nota Dari Tuan Blog

Assalamualaikum semua... (macam ada yang baca :P)


Cik Nera nak bagitahu bahawasanya Cik Nera tak idea langsung nak update cerita Faiz dan Maisarah. Cerita Yusuf Imran. Sebulan tak langsung idea yang masuk ke dalam otak ni. Haila....


Nak buat macam mana kan... otak tepu! Lagipun, Cik Nera dok memikir akan nilainya cerita yang ada dalam blog ni.


*satu musibah  menimpa seorang teman. Teman yang pada Cik Nera seorang wanita yang baik dan seorang isteri yang mulia. Berita yang yang langsung Cik Nera tak sangka. Malah rakan2 yang lain. Entahlah. Sedih dan turut terluka tetapi bukankah ALLAH telah berjanji tidak akan dibebani hamba-NYA melebihi kemampunyaan? Moga teman itu tabah dan tahu kami semua ada walaupun sekadar menjadi pendengar.



~ dah sejam lebih ngadap benda alah ni, panjang ni jer yang nak tulis... huhuhu



Comments

blinkalltheday said…
rindu kat faiz dan sara..
noorhayaty85 said…
alah nera...dh rindu kat karya nera..hoping nera dpt lah idea..hu3..

Popular posts from this blog

SODA BIKARBONAT + SABUN CUCI PINGGAN LAWAN PERIUK BELANGA

gambo dari blog ni <<,>>> Untuk hilangkan kesan hangit, melekat dan sewaktu dengannya anda hanya perlukan :_ dan tak kisahlah jenama apa... cecair ke tak, pun boleh guna Cara-caranya. 1. Masukkan sesudu besar soda bikarbonat, sabun pencuci pinggan dan air ke dalam periuk. 2. Lepas tu letak periuk belanga tu atas api bagi mendidih dan lepas tu tutup. Buang air panas tu & cepat-cepatlah tonyok dengan span basuh pinggan ataupun senduk nasi yang plastik tu. 3. Hasilnya... periuk anda yang ada kesan kerak nasi, sambal hangus yang degil nak hilang tu sekarang ni kembali lawa...  Aku dah cuba sebab hari tu buat sup guna rice cooker lepas tu letak telur. Lupa pulak kuah supnya sikit, jadinya telur terus mendap ke bawah melekat kat periuk nasi tu. Rendam dua tiga hari tak hilang, rendam dengan air panas pun sama degil. Akhirnya ternampak cara-cara camne nak buat kat facebook. Balik kerja terus buat dan memang berhasil betul aku ikut cara tu! Sel

Resepi : Nasi Kanji / Bubur Nasi utara

Setiap kali bulan puasa, makanan yang paling suka adalah Nasi Kanji atau Bubur Nasi. Memang tak kisah kalau hari-hari sepanjang bulan Ramadan makan benda alah ni. Bila duduk sendiri, teringin nak makan Nasi Kanji kenalah buat sendiri. Minggu pertama puasa tu,  balik kampung dah dapat berbuka dengan Nasi Kanji. Sampaikan sahurpun makan benda yang sama. Satu lagi makanan yang best sehingga boleh tambah 2 pinggan nasi adalah lauk ikan masin goreng bersama bawang + cili! Yummy!! Nasi Kanji versi terlebih pekat. Jadi, nak kongsi jugalah resepi ni. Kot-kot ada yang tersesat cari resepi ringkas Nasi Kanji ni..  ^_^ Bahan-bahan :- Beras Santan  Garam Halba  udang kering Bawang Udang Geragau Lobak Masin - kena rendam dalam sejam dua, bagi hilang sikit masin dia Cara-Cara:- 1. Basuh beras bersama halba dan udang kering. Tanak nasi tu macam nak masak bubur. 2. Potong bawang nipis-nipis dan goreng bersama udang geragau. Bila sudah garing, angkat.

13 april 18

Esok genap 3 bulan mak pergi. Depan orang aku kuat. Aku kuatkan diri. Tapi tak semudah tu. Mak... Harini Along teringatkan kesukaan mak. Kali terakhir mak datang sini Along bawak mak ke secret recipe. Along nak mak rasa makanan sedap.. lain dari biasa2. Mak pilih pasta medley... berselera mak makan. Mak kata sedap. Banyak mak makan.