Skip to main content

Personal : Majlis Seorang Kawan

24.11.2012
Akhirnya seorang lagi kawan baik aku bertukar status. Tahniah untuk Vinoth & isteri. Kerana majlisnya malam, hampir sahaja aku tak jadi pergi kalau tak ada orang nak meneman. Tapi rasa serba salah kalau tak pergi sebab Vinoth yang aku kenali amat senang bila diajak atau diminta sesuatu. Nasib baiklah si Jemley a.k.a Abang Jem dapat cuti. Yalah, kalau dia tak cuti mahunya si Vinoth merajuk lima kurun. Haha

Kami sama-sama berkawan sejak belajar di Pulau Pinang. Alhamdulillah masih kekal berkawan sampai sekarang. Aku dikira rapat dengan Vinoth dan Abang Jem (Orang Sabah) sebab sama-sama duduk kat area sini. Kawan-kawan yang lain semua duduk jauh-jauh.

Berbalik pada majlis resepsi Vinoth, waktu nak makan ayahnya siap beritahu Abang Jem lagi yang makanan yang disediakan halal, jadi jangan risau. Menunya sebijik macam menu orang Melayu kahwin. Nasi minyak, ayam masak merah, gulai daging, pecal, sambal terung dll. Aku makan dengan tanpa peduli dan ayu ke tak. Lapar punya pasal. Kehkehkeh.

Lepas makan, kamipun pakat nak balik sebab dah pukul 9.30. Pengantin pulak dok sibuk bergambar dengan sedara mara dan tetamu. Kamipun ikut tumpang sekaki. Mak aiiii sekali aku pandang belakang, berderet-deret orang beratur nak ambik gambar dengan pengantin. Boleh kata satu dewan tu semua nak ambik gambar sekali. Pertama kali aku tengok. Biasanya yang nak ambik gambar dengan pengantin ni sesetengah orang je.

Sampai giliran kami, seganpun ada sebab semua dok perati. Tapi aku redah je sebab yang kenal aku kat situ pengantin je.hahaha.

Akhirnya, kamipun balik. Gambar setakat satu tu je. Itupun kat jurukamera pengantin.

♥♡♥♥
Soalan cepumas dari kengkawan ku... KAU BILA LAGI?

Jawapan cepuperakku adalah... TUNGGULAH.

Comments

Anonymous said…
hihihi. mcm best je :)

Popular posts from this blog

SODA BIKARBONAT + SABUN CUCI PINGGAN LAWAN PERIUK BELANGA

gambo dari blog ni <<,>>> Untuk hilangkan kesan hangit, melekat dan sewaktu dengannya anda hanya perlukan :_ dan tak kisahlah jenama apa... cecair ke tak, pun boleh guna Cara-caranya. 1. Masukkan sesudu besar soda bikarbonat, sabun pencuci pinggan dan air ke dalam periuk. 2. Lepas tu letak periuk belanga tu atas api bagi mendidih dan lepas tu tutup. Buang air panas tu & cepat-cepatlah tonyok dengan span basuh pinggan ataupun senduk nasi yang plastik tu. 3. Hasilnya... periuk anda yang ada kesan kerak nasi, sambal hangus yang degil nak hilang tu sekarang ni kembali lawa...  Aku dah cuba sebab hari tu buat sup guna rice cooker lepas tu letak telur. Lupa pulak kuah supnya sikit, jadinya telur terus mendap ke bawah melekat kat periuk nasi tu. Rendam dua tiga hari tak hilang, rendam dengan air panas pun sama degil. Akhirnya ternampak cara-cara camne nak buat kat facebook. Balik kerja terus buat dan memang berhasil betul aku ikut cara tu! Sel

Resepi : Nasi Kanji / Bubur Nasi utara

Setiap kali bulan puasa, makanan yang paling suka adalah Nasi Kanji atau Bubur Nasi. Memang tak kisah kalau hari-hari sepanjang bulan Ramadan makan benda alah ni. Bila duduk sendiri, teringin nak makan Nasi Kanji kenalah buat sendiri. Minggu pertama puasa tu,  balik kampung dah dapat berbuka dengan Nasi Kanji. Sampaikan sahurpun makan benda yang sama. Satu lagi makanan yang best sehingga boleh tambah 2 pinggan nasi adalah lauk ikan masin goreng bersama bawang + cili! Yummy!! Nasi Kanji versi terlebih pekat. Jadi, nak kongsi jugalah resepi ni. Kot-kot ada yang tersesat cari resepi ringkas Nasi Kanji ni..  ^_^ Bahan-bahan :- Beras Santan  Garam Halba  udang kering Bawang Udang Geragau Lobak Masin - kena rendam dalam sejam dua, bagi hilang sikit masin dia Cara-Cara:- 1. Basuh beras bersama halba dan udang kering. Tanak nasi tu macam nak masak bubur. 2. Potong bawang nipis-nipis dan goreng bersama udang geragau. Bila sudah garing, angkat.

POSTCROSSING: Mari Bertukar Poskad!

Projek ini bertujuan membolehkan orang ramai menerima poskad dari seluruh dunia, secara percuma. Hampir percuma, sebenarnya (pendaftaran adalah percuma, dan anda hanya perlu menghabiskan beberapa ringgit untuk membeli poskad dan setem). Secara umumnya: jika anda menghantar sekeping poskad, anda akan menerima balik sekeping poskad daripada seorang Postcrosser dari sesebuah negara yang dipilih secara rawak. copypastedaripostcrossingwebsite^_^ Aku memang suka benda-benda seperti ni. Dapat poskad dari macam-macam negara secara rawak! Memang teruja sungguhlah. Kalaupun bukan poskadnya menunjukkan 'sesuatu' berkenaan negara si penghantar (sebab kebanyakan yang aku tengok mereka ni buat poskad sendiri) tapi perasaan dapat poskad dari seluruh negara itu lagi best.  Aku pun dah jadi ahli. Dah mula ber-postcrossing. haha. Siap buat sendiri lagi. Satu dah sampai kat Jerman. Lagi empat belum sampai rasanya sebab penerima belum 'register' kad dekat website.