Skip to main content

POSTCROSSING: Mari Bertukar Poskad!



Projek ini bertujuan membolehkan orang ramai menerima poskad dari seluruh dunia, secara percuma. Hampir percuma, sebenarnya (pendaftaran adalah percuma, dan anda hanya perlu menghabiskan beberapa ringgit untuk membeli poskad dan setem). Secara umumnya: jika anda menghantar sekeping poskad, anda akan menerima balik sekeping poskad daripada seorang Postcrosser dari sesebuah negara yang dipilih secara rawak. copypastedaripostcrossingwebsite^_^

Aku memang suka benda-benda seperti ni. Dapat poskad dari macam-macam negara secara rawak! Memang teruja sungguhlah. Kalaupun bukan poskadnya menunjukkan 'sesuatu' berkenaan negara si penghantar (sebab kebanyakan yang aku tengok mereka ni buat poskad sendiri) tapi perasaan dapat poskad dari seluruh negara itu lagi best. 
Aku pun dah jadi ahli. Dah mula ber-postcrossing. haha. Siap buat sendiri lagi. Satu dah sampai kat Jerman. Lagi empat belum sampai rasanya sebab penerima belum 'register' kad dekat website. 


Itulah poskad yang aku hantar. Gambar rama-rama tu diambil oleh budak rumah aku. Aku cuma edit sikit dan tambah yang 'Perak, Malaysia' itu saje. ^_^
Bukan susah pun buat sendiri, lagi mengikut kehendak. sebab postcrosser ni ada mereka punya kehendak sendiri. Ada yang nak lanskap, gambar kucing, gambar manusia, gambar zaman retro-retro. Tapi bukan kemestianlah untuk kita ikut apa yang mereka nak, itu cuma sekadar untuk 'panduan' kepada kita. Kalau boleh ikut apa yang mereka nak, lagi bagus. Pastikan saiz poskad kita itu ikut saiz standard poskad- kalau lebih 2,3 cm tu tak apa. Kalau tak pasti, boleh pergi ke MPH beli sekeping poskad jadikan poskad tu sebagai contoh. 
Ada juga di kalangan mereka, suka tengok/kumpul setem dari pelbagai negara. Jadi eloknya, kita gunalah setem yang nampak unik sikit. Boleh beli di mana-mana pejabat pos ataupun kedai-kedai. Dan kos setem untuk sekeping poskad cuma 50sen sahaja. Hantarlah ke ceruk dunia mana sekalipun!
Jadi, marilah kita bertukar-tukar poskad dengan orang yang tidak dikenali! :D

Comments

Unknown said…
Hi!!
Saya pon salah seorang peserta Post Crossing. kat tempat saya lagi susah nk dapatkan postcard. so, i decide to make it myself. memg teruja bila dapat postcard dari luar negara. program macam nie memg bagus!
siti hazreen said…
saya pun join post crossing, best..tapi masalahnya susah nak dapat poskad malaysia sekarang nih huhu
neko tachi said…
i also joined postcrossing, currently inactive sebab SUSAH GILA nak cari poskad skang. semua prefer email.
adzmarfazami said…
Betul tu... kalau yg ada pun mcm terlalu bersifat pelancongan.. sekarang ni tak aktif dah.. tengok la bulan2 depan. 😊
adzmarfazami said…
Samalah. Sekarang tak aktif, tapi rasa macam nak aktif balik & buat poskad sendiri. ^_^
Wak Lat said…
nice, wak baru hntr my first postcard today ., hehe2
#poskankad said…
Hi guys!

Are you still looking for Malaysia-themed postcards? Check out our #poskankad postcards online at www.jazalo.my/poskankad now!

Thank you in advance for your time.

#poskankad

Popular posts from this blog

SODA BIKARBONAT + SABUN CUCI PINGGAN LAWAN PERIUK BELANGA

gambo dari blog ni <<,>>> Untuk hilangkan kesan hangit, melekat dan sewaktu dengannya anda hanya perlukan :_ dan tak kisahlah jenama apa... cecair ke tak, pun boleh guna Cara-caranya. 1. Masukkan sesudu besar soda bikarbonat, sabun pencuci pinggan dan air ke dalam periuk. 2. Lepas tu letak periuk belanga tu atas api bagi mendidih dan lepas tu tutup. Buang air panas tu & cepat-cepatlah tonyok dengan span basuh pinggan ataupun senduk nasi yang plastik tu. 3. Hasilnya... periuk anda yang ada kesan kerak nasi, sambal hangus yang degil nak hilang tu sekarang ni kembali lawa...  Aku dah cuba sebab hari tu buat sup guna rice cooker lepas tu letak telur. Lupa pulak kuah supnya sikit, jadinya telur terus mendap ke bawah melekat kat periuk nasi tu. Rendam dua tiga hari tak hilang, rendam dengan air panas pun sama degil. Akhirnya ternampak cara-cara camne nak buat kat facebook. Balik kerja terus buat dan memang berhasil betul aku ikut cara tu! Sel

Resepi : Nasi Kanji / Bubur Nasi utara

Setiap kali bulan puasa, makanan yang paling suka adalah Nasi Kanji atau Bubur Nasi. Memang tak kisah kalau hari-hari sepanjang bulan Ramadan makan benda alah ni. Bila duduk sendiri, teringin nak makan Nasi Kanji kenalah buat sendiri. Minggu pertama puasa tu,  balik kampung dah dapat berbuka dengan Nasi Kanji. Sampaikan sahurpun makan benda yang sama. Satu lagi makanan yang best sehingga boleh tambah 2 pinggan nasi adalah lauk ikan masin goreng bersama bawang + cili! Yummy!! Nasi Kanji versi terlebih pekat. Jadi, nak kongsi jugalah resepi ni. Kot-kot ada yang tersesat cari resepi ringkas Nasi Kanji ni..  ^_^ Bahan-bahan :- Beras Santan  Garam Halba  udang kering Bawang Udang Geragau Lobak Masin - kena rendam dalam sejam dua, bagi hilang sikit masin dia Cara-Cara:- 1. Basuh beras bersama halba dan udang kering. Tanak nasi tu macam nak masak bubur. 2. Potong bawang nipis-nipis dan goreng bersama udang geragau. Bila sudah garing, angkat.

13 april 18

Esok genap 3 bulan mak pergi. Depan orang aku kuat. Aku kuatkan diri. Tapi tak semudah tu. Mak... Harini Along teringatkan kesukaan mak. Kali terakhir mak datang sini Along bawak mak ke secret recipe. Along nak mak rasa makanan sedap.. lain dari biasa2. Mak pilih pasta medley... berselera mak makan. Mak kata sedap. Banyak mak makan.