Skip to main content

Kek Gula Hangus a.k.a Kek Sarang Semut Kukus

Sarang tak berapa nak menjadi sebab tuannya tak sabar nak kukus
& juga kerana tuannya sesuka hati tukar air panas kepada air sejuk. :)



Bahan-Bahan

1 cawan/mangguk gula pasir
1 cawan/mangkuk air --- ikut resepi yang tengok kat internet semua guna air panas tapi aku guna air sejuk je.. (nampak sangat pemalas)
1 cawan/magkuk tepung gandum
1 cawan/mangkuk susu pekat
1/2 cawan majerin/mentega
4 biji telor
 1 sudu kecil soda bikarbonat -
2,3 titis esen vanilla


Cara penyediaan

1. Goreng gula sehingga perang. Ikut suka nak perang macam mana. Kemudian tambah air. Kena berhati-hatilah masa masukkan air. Takut meletop pulak. Kemudian masukkan marjerin/mentega. Tunggu sehingga mentega cair dan tutup api.

2. Pukul telur sehingga kembang ataupun sebati antara kuning dan putih telur (untuk orang malas macam akulah). Kemudian masukkan susu pekat dan kacau sehingga sebati. Masukkan pula tepung gandum dan soda bikarbonat yang telah diayak bersama. Gaul sehingga sebati dan masukkan esen vanilla.

3. Perap sehingga 3 atau 4 jam untuk mendapatkan sarang yang cantik. Tapi kalau rasa tak sanggup tunggu dan rasa nak makan untuk diri sendiri bolehlah buat macam aku. Perap sejam je dah ok.

4. Akhir sekali, bolehlah dikukus. Kalau mau bakar pun boleh. :)





Comments

Popular posts from this blog

SODA BIKARBONAT + SABUN CUCI PINGGAN LAWAN PERIUK BELANGA

gambo dari blog ni <<,>>> Untuk hilangkan kesan hangit, melekat dan sewaktu dengannya anda hanya perlukan :_ dan tak kisahlah jenama apa... cecair ke tak, pun boleh guna Cara-caranya. 1. Masukkan sesudu besar soda bikarbonat, sabun pencuci pinggan dan air ke dalam periuk. 2. Lepas tu letak periuk belanga tu atas api bagi mendidih dan lepas tu tutup. Buang air panas tu & cepat-cepatlah tonyok dengan span basuh pinggan ataupun senduk nasi yang plastik tu. 3. Hasilnya... periuk anda yang ada kesan kerak nasi, sambal hangus yang degil nak hilang tu sekarang ni kembali lawa...  Aku dah cuba sebab hari tu buat sup guna rice cooker lepas tu letak telur. Lupa pulak kuah supnya sikit, jadinya telur terus mendap ke bawah melekat kat periuk nasi tu. Rendam dua tiga hari tak hilang, rendam dengan air panas pun sama degil. Akhirnya ternampak cara-cara camne nak buat kat facebook. Balik kerja terus buat dan memang berhasil betul aku ikut cara tu! Sel

Resepi : Nasi Kanji / Bubur Nasi utara

Setiap kali bulan puasa, makanan yang paling suka adalah Nasi Kanji atau Bubur Nasi. Memang tak kisah kalau hari-hari sepanjang bulan Ramadan makan benda alah ni. Bila duduk sendiri, teringin nak makan Nasi Kanji kenalah buat sendiri. Minggu pertama puasa tu,  balik kampung dah dapat berbuka dengan Nasi Kanji. Sampaikan sahurpun makan benda yang sama. Satu lagi makanan yang best sehingga boleh tambah 2 pinggan nasi adalah lauk ikan masin goreng bersama bawang + cili! Yummy!! Nasi Kanji versi terlebih pekat. Jadi, nak kongsi jugalah resepi ni. Kot-kot ada yang tersesat cari resepi ringkas Nasi Kanji ni..  ^_^ Bahan-bahan :- Beras Santan  Garam Halba  udang kering Bawang Udang Geragau Lobak Masin - kena rendam dalam sejam dua, bagi hilang sikit masin dia Cara-Cara:- 1. Basuh beras bersama halba dan udang kering. Tanak nasi tu macam nak masak bubur. 2. Potong bawang nipis-nipis dan goreng bersama udang geragau. Bila sudah garing, angkat.

POSTCROSSING: Mari Bertukar Poskad!

Projek ini bertujuan membolehkan orang ramai menerima poskad dari seluruh dunia, secara percuma. Hampir percuma, sebenarnya (pendaftaran adalah percuma, dan anda hanya perlu menghabiskan beberapa ringgit untuk membeli poskad dan setem). Secara umumnya: jika anda menghantar sekeping poskad, anda akan menerima balik sekeping poskad daripada seorang Postcrosser dari sesebuah negara yang dipilih secara rawak. copypastedaripostcrossingwebsite^_^ Aku memang suka benda-benda seperti ni. Dapat poskad dari macam-macam negara secara rawak! Memang teruja sungguhlah. Kalaupun bukan poskadnya menunjukkan 'sesuatu' berkenaan negara si penghantar (sebab kebanyakan yang aku tengok mereka ni buat poskad sendiri) tapi perasaan dapat poskad dari seluruh negara itu lagi best.  Aku pun dah jadi ahli. Dah mula ber-postcrossing. haha. Siap buat sendiri lagi. Satu dah sampai kat Jerman. Lagi empat belum sampai rasanya sebab penerima belum 'register' kad dekat website.