Skip to main content

Resepi : Spaghetti Udang Geragau



Puasa tahun ni malas layan diri dengan makanan bazar. Lagipun, bazar berhampiran rumah ni hanya ada tak sampai 10buah pun gerai. Jadinya dengan masa tak berapa nak ada masaklah apa yang paling senang dan cepat. Singgah kedai runcit, beli tomato 2 biji dan ternampak udang geragau yang tak pernahpun masak. Kononnya nak buat makanan fusion. Kuang2x.

Jadi terciptalah menu spegeti meatball udang geragau. Nasib baik menjadi!

Bahan:-

■Spaghetti
■Sos spaghetti cap Kimball- senang dan kena dengan selera. Sedap! (Guna yang ada cendawan)
■Udang Geragau
■Bawang besar- guna bawang kuning yang dipotong dadu
■Cheese
■Meatball cap Tesco. -aku suka meatball tesco ni sebab daging banyak. Tak macam sesetengah tu tepung jer lebih.
■Margarine cap Daisy-untuk memasak
■Tomato

Cara-cara:-

1- Rebus (?) Spaghetti sehingga lembut. Masukkan sedikit minyak ketika merebus spaghetti supaya tidak melekat-lekat. Panaskan kuali bersama margarine dan masukkan bawang besar yang telah dipotong dadu.
2-Bila bawang agak layu, masukkan udang geragau dan goreng sampai garing.
3-Bila bawang dn udang geragau dah garing, masukkan sos spaghetti dan air. Kemudian masukkan meatball yang dipotong
4. Masak sehingga sos menjadi pekat.
5.Apabila sos sudah pekat dan masak, tuangkan sos ke atas spaghetti dan kemudian taburkan cheese dan tomato.
6. Sedia untuk di makan! ^_^

Comments

Popular posts from this blog

SODA BIKARBONAT + SABUN CUCI PINGGAN LAWAN PERIUK BELANGA

gambo dari blog ni <<,>>> Untuk hilangkan kesan hangit, melekat dan sewaktu dengannya anda hanya perlukan :_ dan tak kisahlah jenama apa... cecair ke tak, pun boleh guna Cara-caranya. 1. Masukkan sesudu besar soda bikarbonat, sabun pencuci pinggan dan air ke dalam periuk. 2. Lepas tu letak periuk belanga tu atas api bagi mendidih dan lepas tu tutup. Buang air panas tu & cepat-cepatlah tonyok dengan span basuh pinggan ataupun senduk nasi yang plastik tu. 3. Hasilnya... periuk anda yang ada kesan kerak nasi, sambal hangus yang degil nak hilang tu sekarang ni kembali lawa...  Aku dah cuba sebab hari tu buat sup guna rice cooker lepas tu letak telur. Lupa pulak kuah supnya sikit, jadinya telur terus mendap ke bawah melekat kat periuk nasi tu. Rendam dua tiga hari tak hilang, rendam dengan air panas pun sama degil. Akhirnya ternampak cara-cara camne nak buat kat facebook. Balik kerja terus buat dan memang berhasil betul aku ikut cara tu! Sel

Resepi : Nasi Kanji / Bubur Nasi utara

Setiap kali bulan puasa, makanan yang paling suka adalah Nasi Kanji atau Bubur Nasi. Memang tak kisah kalau hari-hari sepanjang bulan Ramadan makan benda alah ni. Bila duduk sendiri, teringin nak makan Nasi Kanji kenalah buat sendiri. Minggu pertama puasa tu,  balik kampung dah dapat berbuka dengan Nasi Kanji. Sampaikan sahurpun makan benda yang sama. Satu lagi makanan yang best sehingga boleh tambah 2 pinggan nasi adalah lauk ikan masin goreng bersama bawang + cili! Yummy!! Nasi Kanji versi terlebih pekat. Jadi, nak kongsi jugalah resepi ni. Kot-kot ada yang tersesat cari resepi ringkas Nasi Kanji ni..  ^_^ Bahan-bahan :- Beras Santan  Garam Halba  udang kering Bawang Udang Geragau Lobak Masin - kena rendam dalam sejam dua, bagi hilang sikit masin dia Cara-Cara:- 1. Basuh beras bersama halba dan udang kering. Tanak nasi tu macam nak masak bubur. 2. Potong bawang nipis-nipis dan goreng bersama udang geragau. Bila sudah garing, angkat.

POSTCROSSING: Mari Bertukar Poskad!

Projek ini bertujuan membolehkan orang ramai menerima poskad dari seluruh dunia, secara percuma. Hampir percuma, sebenarnya (pendaftaran adalah percuma, dan anda hanya perlu menghabiskan beberapa ringgit untuk membeli poskad dan setem). Secara umumnya: jika anda menghantar sekeping poskad, anda akan menerima balik sekeping poskad daripada seorang Postcrosser dari sesebuah negara yang dipilih secara rawak. copypastedaripostcrossingwebsite^_^ Aku memang suka benda-benda seperti ni. Dapat poskad dari macam-macam negara secara rawak! Memang teruja sungguhlah. Kalaupun bukan poskadnya menunjukkan 'sesuatu' berkenaan negara si penghantar (sebab kebanyakan yang aku tengok mereka ni buat poskad sendiri) tapi perasaan dapat poskad dari seluruh negara itu lagi best.  Aku pun dah jadi ahli. Dah mula ber-postcrossing. haha. Siap buat sendiri lagi. Satu dah sampai kat Jerman. Lagi empat belum sampai rasanya sebab penerima belum 'register' kad dekat website.