Skip to main content

SODA BIKARBONAT + SABUN CUCI PINGGAN LAWAN PERIUK BELANGA

gambo dari blog ni <<,>>>


Untuk hilangkan kesan hangit, melekat dan sewaktu dengannya anda hanya perlukan :_



dan

tak kisahlah jenama apa... cecair ke tak, pun boleh guna

Cara-caranya.

1. Masukkan sesudu besar soda bikarbonat, sabun pencuci pinggan dan air ke dalam periuk.

2. Lepas tu letak periuk belanga tu atas api bagi mendidih dan lepas tu tutup. Buang air panas tu & cepat-cepatlah tonyok dengan span basuh pinggan ataupun senduk nasi yang plastik tu.

3. Hasilnya... periuk anda yang ada kesan kerak nasi, sambal hangus yang degil nak hilang tu sekarang ni kembali lawa...
 Aku dah cuba sebab hari tu buat sup guna rice cooker lepas tu letak telur. Lupa pulak kuah supnya sikit, jadinya telur terus mendap ke bawah melekat kat periuk nasi tu. Rendam dua tiga hari tak hilang, rendam dengan air panas pun sama degil. Akhirnya ternampak cara-cara camne nak buat kat facebook. Balik kerja terus buat dan memang berhasil betul aku ikut cara tu! Selamat periuk nasi aku. ^_^

Sumber tips daripada Happyhooligans.

Comments

Anonymous said…
awesome.

Popular posts from this blog

Resepi : Nasi Kanji / Bubur Nasi utara

Setiap kali bulan puasa, makanan yang paling suka adalah Nasi Kanji atau Bubur Nasi. Memang tak kisah kalau hari-hari sepanjang bulan Ramadan makan benda alah ni. Bila duduk sendiri, teringin nak makan Nasi Kanji kenalah buat sendiri. Minggu pertama puasa tu,  balik kampung dah dapat berbuka dengan Nasi Kanji. Sampaikan sahurpun makan benda yang sama. Satu lagi makanan yang best sehingga boleh tambah 2 pinggan nasi adalah lauk ikan masin goreng bersama bawang + cili! Yummy!! Nasi Kanji versi terlebih pekat. Jadi, nak kongsi jugalah resepi ni. Kot-kot ada yang tersesat cari resepi ringkas Nasi Kanji ni..  ^_^ Bahan-bahan :- Beras Santan  Garam Halba  udang kering Bawang Udang Geragau Lobak Masin - kena rendam dalam sejam dua, bagi hilang sikit masin dia Cara-Cara:- 1. Basuh beras bersama halba dan udang kering. Tanak nasi tu macam nak masak bubur. 2. Potong bawang nipis-nipis dan goreng bersama udang geragau. Bila sudah garing, angkat.

MAJALAH INFINITI : EDISI JUN 2013

Majalah Infiniti ni keluar setiap 15 hari bulan. Tapi hari ni baru dapat cari. Hari-hari kot aku dok jadi tukang jenguk majalah ni kat semua kedai buku area sini. Antara menarik edisi kali ini :- Rahsia di sebalik Grand Canyon Kaitan Pelukis karya terkenal ini, Leornarda Da Vinci dengan sniper Si Psikik dari Kelantan! Ben Southall, si penjaga Pulau Supermoon Tragedy Hillsborough - Dusta 23 Tahun! Nasib Angkasawan pesawat Columbia ini? Legenda Simo Hayha Sains & al-Quran : Di sebalik nama Haman Silalah beli untuk dapatkan lebih maklumat! RM3.80 sahaja! ^_^