Skip to main content

Lawatan ke Pasar Seni a.k.a Central Market

Tajuk macam budak sekolah pergi rombongan sekolah je. :D

Kali terakhir jejak kaki ke Pasar Seni, rasanya waktu tu Pasar Seni masih belum dibaikpulih dan tiada penambahbaikan lagi. Waktu tu rasanya tempat makannya terletak di atas bumbung lagi.

Hari Sabtu hari tu tanpa sebarang rancangan kami ke Pasar Seni. Lepas juga hajat aku untuk ke sana. Terima kasih kepada rakan-rakan serumah yang sekepala.

Lepas ke surau yang masih terletak di bahagian atas sekali (bumbung) masing-masing mencari tandas. Sekali masuk kena 50sen. Bukan soal cas tu yang buat kami rasa sedikit terkilan, sebab tandas dia memang bersih. Cuma, kami memgharapkan tandasnya lebih 'tradisional'. Ada paip! Ini tidak, 10buah tandas kesepuluh-sepuluh tu tanpa paip. Aduhai, nak tak nak gunalah juga walaupun tak selesa.

Lepas tu, kami ke medan selera. Alhamdulillah, tempatnya lebih selesa. Makanannya boleh tahan, begitu juga dengan harganya.

Misi aku ke Pasar Seni sebenarnya adalah untuk mencari poskad. Mana tidaknya, aku cari dekat Border &  MPH The Curve, memasing tak ada. Pergi pejabat pos TTDI pun tak ada. Budak tu siap suruh cari kat kedai buku. Sudah ler setem 50sen dia setem biasa je. Kat dalam website pos Malaysia, memacam ada. Takkan aku nak kena gi HQ dia kot? Aih.

Akhirnya dapat lah aku poskad yang aku cari-cari. Dekat sini, oleh sebab tempat tumpuan pelancong tak ada lah poskad selain gambar2 pemandangan atau tradisi Malaysia. Tapi aku jimat 20sen setiap poskad sebab kat tempat lain yang pernah aku beli harganya RM1.

Kami akhiri lawatan kami ke Pasar Seni dengan budak rumah aku beli 4 paket putu buluh. Sebab dah sejuk, kuih tu tak sedaplah sangat. Lagipun, kuih tu bagi aku dia buat terlembik sangat. Dan akhirnya tak habis!Poja... oh Poja... haha

Comments

Popular posts from this blog

POSTCROSSING: Mari Bertukar Poskad!

Projek ini bertujuan membolehkan orang ramai menerima poskad dari seluruh dunia, secara percuma. Hampir percuma, sebenarnya (pendaftaran adalah percuma, dan anda hanya perlu menghabiskan beberapa ringgit untuk membeli poskad dan setem). Secara umumnya: jika anda menghantar sekeping poskad, anda akan menerima balik sekeping poskad daripada seorang Postcrosser dari sesebuah negara yang dipilih secara rawak. copypastedaripostcrossingwebsite^_^ Aku memang suka benda-benda seperti ni. Dapat poskad dari macam-macam negara secara rawak! Memang teruja sungguhlah. Kalaupun bukan poskadnya menunjukkan 'sesuatu' berkenaan negara si penghantar (sebab kebanyakan yang aku tengok mereka ni buat poskad sendiri) tapi perasaan dapat poskad dari seluruh negara itu lagi best.  Aku pun dah jadi ahli. Dah mula ber-postcrossing. haha. Siap buat sendiri lagi. Satu dah sampai kat Jerman. Lagi empat belum sampai rasanya sebab penerima belum 'register' kad dekat website.  ...

Kematian

Hari ini kehilangan seorang kenalan. Kenalan dari bangku sekolah. Walaupun selapas tamat SPM memang tidak bertemu muka tapi facebook menjadi tempat aku mengetahui cerita hidupnya. Tidaklah rapat tapi setiap kisahnya sentiasa aku tatap. Zahratul Ardiah Binti Ismail. Moga kau dicucuri rahmatNYA.

Resepi : Nasi Kanji / Bubur Nasi utara

Setiap kali bulan puasa, makanan yang paling suka adalah Nasi Kanji atau Bubur Nasi. Memang tak kisah kalau hari-hari sepanjang bulan Ramadan makan benda alah ni. Bila duduk sendiri, teringin nak makan Nasi Kanji kenalah buat sendiri. Minggu pertama puasa tu,  balik kampung dah dapat berbuka dengan Nasi Kanji. Sampaikan sahurpun makan benda yang sama. Satu lagi makanan yang best sehingga boleh tambah 2 pinggan nasi adalah lauk ikan masin goreng bersama bawang + cili! Yummy!! Nasi Kanji versi terlebih pekat. Jadi, nak kongsi jugalah resepi ni. Kot-kot ada yang tersesat cari resepi ringkas Nasi Kanji ni..  ^_^ Bahan-bahan :- Beras Santan  Garam Halba  udang kering Bawang Udang Geragau Lobak Masin - kena rendam dalam sejam dua, bagi hilang sikit masin dia Cara-Cara:- 1. Basuh beras bersama halba dan udang kering. Tanak nasi tu macam nak masak bubur. 2. Potong bawang nipis-nipis dan goreng bersama udang geragau. Bila ...