Skip to main content

Resepi: Roti Prata Cendawan Cheese.

Aku ni gemar tengok rancangan 'Happy Together' yang disiarkan oleh KBS World. Kalau mata aku ni dah kuyu tak tahan nak tunggu rancangan tu pada pukul 11.30 malam setiap Rabu, aku tengok je kat youtube.

Paling best adalah segmen 'Late Night Cafeteria' yang menghimpunkan resepi2 mudah tetamu sebagai hidangan di tengah malam. Memanglah nampak mudah dan biasa je tapi boleh bikin nafsu makan melonjak-lonjak. Cara Yoo Jae Suk dan Park Myung Soo 'hadap' makanan tu macam makanan tu sedap sangat. Tambah-tambah bila makanan pilihan majoriti tu mendapat pujian dari para tetamu dan hos rancangan tersebut. Depa makan mi segera tambah kimchi pun boleh buat terliur!

Jadinya, berkat dari kesungguhan aku menonton rancangan tersebut akupun menjadi tukang pencipta resepi. Maka terhasillah makanan yang membatalkan diet seminggu : Prata Cendawan Cheese!



Bahan-bahan:-
1. Roti Prata segera.
2. Cendawan Korea
3. Jelly Mushrooms
4. Isi ayam.
5. Cheese
6. Garam
7. Lada hitam

Cara-cara.
1. Goreng(?) Roti prata tanpa minyak sehingga garing/masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan masukkan ayam yang dipotong dadu.
3. Bila ayam dah masak masukkan cendawan korea dan cendawan jelly dan garam. Masak sehingga agak kering dan letakkan semua bahan ke atas roti prata.
4. Letakkan cheese di atas bahan-bahan tersebut dan bakar untuk satu minit. 
5. Keluarkan dari microwave fan taburkan serbuk lada hitam.
6. Siap untuk dimakan. 


♥Kurangkan garam dalam masakan! ^_^

Comments

Popular posts from this blog

POSTCROSSING: Mari Bertukar Poskad!

Projek ini bertujuan membolehkan orang ramai menerima poskad dari seluruh dunia, secara percuma. Hampir percuma, sebenarnya (pendaftaran adalah percuma, dan anda hanya perlu menghabiskan beberapa ringgit untuk membeli poskad dan setem). Secara umumnya: jika anda menghantar sekeping poskad, anda akan menerima balik sekeping poskad daripada seorang Postcrosser dari sesebuah negara yang dipilih secara rawak. copypastedaripostcrossingwebsite^_^ Aku memang suka benda-benda seperti ni. Dapat poskad dari macam-macam negara secara rawak! Memang teruja sungguhlah. Kalaupun bukan poskadnya menunjukkan 'sesuatu' berkenaan negara si penghantar (sebab kebanyakan yang aku tengok mereka ni buat poskad sendiri) tapi perasaan dapat poskad dari seluruh negara itu lagi best.  Aku pun dah jadi ahli. Dah mula ber-postcrossing. haha. Siap buat sendiri lagi. Satu dah sampai kat Jerman. Lagi empat belum sampai rasanya sebab penerima belum 'register' kad dekat website.  ...

Kematian

Hari ini kehilangan seorang kenalan. Kenalan dari bangku sekolah. Walaupun selapas tamat SPM memang tidak bertemu muka tapi facebook menjadi tempat aku mengetahui cerita hidupnya. Tidaklah rapat tapi setiap kisahnya sentiasa aku tatap. Zahratul Ardiah Binti Ismail. Moga kau dicucuri rahmatNYA.

Resepi : Nasi Kanji / Bubur Nasi utara

Setiap kali bulan puasa, makanan yang paling suka adalah Nasi Kanji atau Bubur Nasi. Memang tak kisah kalau hari-hari sepanjang bulan Ramadan makan benda alah ni. Bila duduk sendiri, teringin nak makan Nasi Kanji kenalah buat sendiri. Minggu pertama puasa tu,  balik kampung dah dapat berbuka dengan Nasi Kanji. Sampaikan sahurpun makan benda yang sama. Satu lagi makanan yang best sehingga boleh tambah 2 pinggan nasi adalah lauk ikan masin goreng bersama bawang + cili! Yummy!! Nasi Kanji versi terlebih pekat. Jadi, nak kongsi jugalah resepi ni. Kot-kot ada yang tersesat cari resepi ringkas Nasi Kanji ni..  ^_^ Bahan-bahan :- Beras Santan  Garam Halba  udang kering Bawang Udang Geragau Lobak Masin - kena rendam dalam sejam dua, bagi hilang sikit masin dia Cara-Cara:- 1. Basuh beras bersama halba dan udang kering. Tanak nasi tu macam nak masak bubur. 2. Potong bawang nipis-nipis dan goreng bersama udang geragau. Bila ...